Pendampingan Penetapan Harga Jual Produk dengan Pemilihan Perhitungan Harga Pokok Penjualan sebagai Dasar Penentuan pada UMKM Makanan di Daerah Setu Babakan

Authors

  • Zulfa Alhabsyi Institut bisnis dan informatika Kosgoro 1957 Jakarta
  • Tantri Meilani Institut Bisnis dan Informatika (IBI) Kosgoro 1957
  • Wafiq Azizah Institut Bisnis dan Informatika (IBI) Kosgoro 1957
  • Erinda Rahmadanti Institut Bisnis dan Informatika (IBI) Kosgoro 1957
  • Siti Hardinah Institut Bisnis dan Informatika (IBI) Kosgoro 1957
  • Zara Tania Rahmadi Institut Bisnis dan Informatika (IBI) Kosgoro 1957

DOI:

https://doi.org/10.37296/jpi.v6i2.202

Keywords:

Community Service (PKM), cost of good sold, UMKM, Accounting, Financial Statements

Abstract

Serving the community is an activity that involves training and mentoring in calculating the cost of goods sold for Babeh Nur's Nasi Bakar MSME. This MSME was established in 2018 by the owner himself with help from neighbors around the house(Yunaz et al., 2020). As an economic operator who develops a product by himself, one must know the production cost of a product according to the production cost formula. Assessing production costs helps in improving the understanding of micro, small, and medium entrepreneurs who are directly involved in their production process. In this study, data was collected using the standard method through a survey to the owner of Nasi Bakar Babeh Nur MSME. Objectives From this activity, we only want to gain an understanding of how production costs at MSME Nasi Bakar Babeh Nur are calculated. We hope that after the training program, input data and information related to the calculation of production costs in accordance with the accounting system will be available for use by business actors.

References

Damayanty, P., Yulianto, K. I., Utomo, K. W., Nurdiana, D., Febriantika, F., Utama, R. P., & Amalia, T. (2023). Pendampingan Penyusunan Laporan Keuangan Pada KPM PKH Yang Mempunyai Usaha Di Kota Depok. ABDI MOESTOPO: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 6(2), 200–207. https://doi.org/10.32509/abdimoestopo.v6i2.3080

Kassa, S., Fitria, D., Damayanty, P., Setiawan, I., Mayasari, M., & Djunaidy, D. (2022). Sosialisasi Penyusunan Laporan Keuangan Sederhana Di Desa Kutasirna Kecamatan Cisaat Kabupaten Sukabumi. Jurnal Pengabdian Teratai, 3(1), 16–29. https://doi.org/10.55122/teratai.v3i1.346

Kuncara, T., Rahmadi, Z. T., Yulianto, K. I., & Muchlis, A. (2022). Pendalaman Fitur Eviews Untuk Menghasilkan Publikasi Ilmiah Yang Berkualitas Bersama Asosiasi Dosen Muda Indonesia (Admi). Jurnal Abdi Masyarakat Multidisiplin, 1(3), 60–63. https://doi.org/10.56127/jammu.v1i3.485

Luh Gede Bevi Libraeni, Desmayani, N. M. M. R., Devi Valentino Waas, Ayu Gede Willdahlia, Gede Surya Mahendra, Ni Wayan Wardani, & Putu Gede Surya Cipta Nugraha. (2022). Pelatihan Penentuan Harga Pokok Penjualan pada Toko Kue Dapur Friska. JURPIKAT (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat), 3(2), 255–265. https://doi.org/10.37339/jurpikat.v3i2.973

Luthan, L., Sarfika, R., & Anggraini, E. (2022). Pelatihan Perhitungan Harga Pokok Produksi untuk Meningkatkan Daya Saing UMKM di Padang Tae Ampiang Parak Pesisir Selatan. Jurnal Warta Pengabdian Andalas, 29(3), 148–155. https://doi.org/10.25077/jwa.29.3.148-155.2022

Mulyati, S. E. H., Com, M., & Agustina, Y. (2021). Pelatihan Penentuan Harga Jual Normal (Normal Pricing) bagi UMKM Penggiat Usaha Kuliner Binaan Pusat INKUBASI Bisnis Syariah Majelis Ulama Indonesia …. Prosiding Sembadha, 3. https://jurnal.pknstan.ac.id/index.php/sembadha/article/view/1479%0Ahttps://jurnal.pknstan.ac.id/index.php/sembadha/article/download/1479/789

Publikasi, A. J., Fahriani, D., Dwi Anggraini, A., Wadhah, A. N., Syarif’ah, S. N., & Pramesari, F. T. (2023). Pelatihan Perhitungan Harga Pokok Produksi UMKM. Rangkah Kidul Sidoarjo, 1(6), 61234. https://jurnal.portalpublikasi.id/index.php/AJP/index614

Purba, D., Sari, A. P., Handayani, N. D., & Rahmadi, Z. T. (2022). Pembinaan Manajemen Sdm, Akuntansi, Dan Bahasa Inggris Pada Kjpp Damianus Ambur & Rekan Cabang Batam. Puan Indonesia, 4(1), 1–8. https://doi.org/10.37296/jpi.v4i1.108

Purba, D., Suratman, Simanjuntak, P., Nasruji, & Rahmadi, Z. T. (2022). Pembinaan Integrated Management System Pada Yayasan Bait Ta’Alamal Qur’an Batam. Puan Indonesia, 4(1), 87–92. https://doi.org/10.37296/jpi.v4i1.109

Putri, D. P. S., Supono, I., & Bakti, P. (2022). Pelatihan Harga Pokok Produksi Untuk Meningkatkan Pengelolahan Usaha. Abdi Laksana?: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 178–182. http://openjournal.unpam.ac.id/index.php/JAL/article/view/17076

Rini, P., Yulianto, K. I., Setiawan, I., Noveliza, D., Mayasari, M., & Dharma, D. A. (2020). Sosialisasi Penyajian Dan Pembuatan Laporan Sesuai PSAK 45 Di SDN 11 Lenteng Agung. Jurnal Pengabdian Teratai, 1(2), 271–276. https://doi.org/10.55122/teratai.v1i2.120

Setiawan, I., Rahmadi, Z. T., Widjanarko, W., Zahra, F., Nuraeni, H., & Chintia, A. (2023). Sosialisasi Perhitungan Pajak Penghasilan Pada Umkm Di Kota Depok. ABDI MOESTOPO: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 6(2), 208–215. https://doi.org/10.32509/abdimoestopo.v6i2.3081

Silvita, F., Avianto, A. R., Safitri, N., Fikriyah, A., Damayanty, P., Dharma, D. A., & Noveliza, D. (2020). Pendampingan Penyusunan Laporan Keuangan Standar Akuntansi Keuangan Entitas Mikro Kecil Dan Menengah (SAK EMKM) Pada Usaha Mikro Kecil Menengah RAPIIN.CO. Jurnal Pengabdian Teratai, 1(2), 94–109. https://doi.org/10.55122/teratai.v1i2.112

Yunaz, H., Widayati, E., Rahmadi, Z. T., Damayanty, P., & Il, K. S. (2020). Developing A Star-Up Business From A Management And Financial Perspective For Indonesian Workers In Korea. 279–284.

Downloads

Published

2025-01-16

How to Cite

Alhabsyi, Z., Meilani, T., Azizah, W., Rahmadanti, E. ., Hardinah, S. ., & Rahmadi, Z. T. . (2025). Pendampingan Penetapan Harga Jual Produk dengan Pemilihan Perhitungan Harga Pokok Penjualan sebagai Dasar Penentuan pada UMKM Makanan di Daerah Setu Babakan. PUAN INDONESIA, 6(2), 633–640. https://doi.org/10.37296/jpi.v6i2.202

Issue

Section

Jurnal Puan Indonesia Vol 6 No 2 Januari 2025